Welkom bij Country Camp

Fietsen op Schiermonnikoog

Op de fiets

Omdat je Schiermonnikoog vanuit de Kooiplaats waarschijnlijk toch op de fiets gaat verkennen, hebben we wat bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Meer info over fietshuren vind je hier

De Schiere Monnik

In het centrum van het dorp (Willemshof)  staat een bronzen beeld van Martin van Waning. Het geplaatst in 1961 . In de middeleeuwen woonden op Schiermonnikoog monniken die land indamden. Deze monniken woonden op een abdijhoeve die hoorde bij een klooster in de buurt van Dokkum. De naam Schiermonnikoog is afkomstig van deze monniken. Zij droegen namelijk grijze pijen. De kleur grijs werd ook wel schier genoemd. Oog betekent eiland. Nu weet je hoe het eiland aan zijn naam komt.

Country Camp camping de Kooiplaats schiermonnikoogWalviskaak

Niet zo ver bij het standbeeld vandaan staat een wat merkwaardige boog. Deze boog heeft er alles mee te maken dat er veel mannen van Schiermonnikoog meegingen op de walvisvaart. Na de tweede wereldoorlog was er groot tekort aan eetbare olie en vetten. Deze vetten werden onder andere gebruikt margarine. Van 1946 tot 1964 zijn er in totaal achttien tochten uitgevoerd. De walvissen werden vooral gevangen in de buurt van Antarctica. De boog is een walviskaak die in 1950 meegenomen  en geschonken is aan het dorp door  kapitein K. Visser.

De vvv op Schiermonnikoog organiseert regelmatig wandelingen waar je gewezen wordt de historie van de walviswaart op Schiermonnikoog.

Vuurtorens

Begraafplaats Vredenhof

Deze begraafplaats is een initiatief van een aantal eilanders en is rond 1920 in gebruik genomen. Drenkelingen maar ook getroffenen van de eerste en tweede wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats gevonden. Deze serene plek doet je even stil staan, bij wat mensen elkaar kunnen aandoen.

Bunker Wasserman

Vanaf begraafplaats Vredenhof loopt een pad naar bunker Wasserman. Deze bunker door de Duitsers gebouwd in de Tweede Wereldoorlog is onderdeel van de Atlantik wal. Voor deze bunker hoeft geen entree betaald te worden. Je kunt de bunker vrij bezoeken.

Heerlijk uitwaaien op de wadden.
De Kooiplaats

De Kooiplaats (NLD)

Kamperen doe je op autoluw Schiermonnikoog in een Safari de luxe tent met eigen sanitair. Het tentenveld ligt te midden …

  • Kamperen met douche en wc in de tent
  • Vlak bij duinen Schiermonnikoog
Meer info & boeken
De Safari de Luxe
Lees meer

De Safari de Luxe

Kamperen maar dan zonder enige concessie. Met het gemak van eigen sanitair bijvoorbeeld! Dat is kamperen in de Safaritent de …

  • Eigen sanitair. Douche en wc.
  • Keuken met (koud) stromend water